Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Έκτατη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Π.Κ.Μ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το καλάθι που σας δόθηκε ήταν άδειο, όμως μπορεί να γεμίσει. Όχι μόνο περιμένοντας βοήθεια από έξω. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να το γεμίσουμε με πνεύμα ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας. Η ιστορία το έχει αποδείξει.» Με αυτά τα λόγια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης υποδέχθηκε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, στην σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ» του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Αγροτική ανάπτυξη και καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Λίγα λεπτά νωρίτερα, εκπρόσωπος των αγροτών παρέδωσε στον Υπουργό ένα άδεια καλάθι, διαμαρτυρόμενος για την απαξίωση της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «οι αγρότες βιώνουν τη συνεχή μείωση του εισοδήματος τους», προσθέτοντας ότι «τα εμπορικά συμφέροντα αλώνουν την αγορά, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι αγρότες και, κατά συνέπεια, οι καταναλωτές». «Η ΕΕ μειώνει τον προϋπολογισμό το 2011 για τη γεωργία. Με τη νέα ΚΑΠ από το 2014 το τοπίο είναι σκοτεινό, διότι οι προτάσεις της Κομισιόν μιλάνε για συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα μετά τα συμπεράσματα του συμβουλίου της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία», συμπλήρωσε ο κ. Ψωμιάδης.
«Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είναι θετική η προσπάθεια που κάνετε να καταγράψετε τις δυνατότητες της κάθε Περιφέρειας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά επειδή έχουμε την εμπειρία των προηγούμενων δεκαετιών πρέπει να τρέξουμε. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί από καιρό. Ο κόσμος δεν μας πιστεύει. Και κατά πολύ μεγάλο ποσοστό έχει δίκιο. Πέρασαν δεκαετίες αδράνειας από πλευράς πολιτείας που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον πολιτικό κόσμο», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για το νέο πρόγραμμα «Καλάθι της Περιφέρειας» που υλοποιεί το Υπουργείο το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς (ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς κλπ) και όσους ασχολούνται με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αιρετή Περιφέρεια πρέπει να έχει ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας ασκώντας πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής και της γραφειοκρατίας, συμβάλλοντας στην αναθεώρηση του οργανογράμματος όσον αφορά την Αγροτική Ανάπτυξη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής της Περιφέρειας και οι απλοί παραγωγοί». «Η αιρετή Περιφέρεια, αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να προβάλει και να πουλήσει ένα πλούσιο ‘καλάθι’ τοπικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων», πρόσθεσε ο Π. Ψωμιάδης.
«Κανείς δεν θα μπορούσε να είναι αρνητικός σε προσπάθειες αύξησης της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, όμως με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης. «Δεν υπάρχει χρόνος για ωραίες ιδέες. Είναι ώρα μόνο για θετικές ενέργειες. Πολιτική βούληση χρειάζεται και σωστός σχεδιασμός. Εμείς στεκόμαστε στον αγροτικό κόσμο. Γιατί πιστεύουμε και το έχουμε αποδείξει ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα», κατέληξε ο Π. Ψωμιάδης.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στην υλοποίηση του προγράμματος «Το καλάθι της Περιφέρειας», εξήρε τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην αγροτική παραγωγή και ζήτησε τη συνδρομή όλων των φορέων, και ιδιαίτερα της νέας αιρετής Περιφέρειας, στην ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου